Beschermheer van het bijenvolk

De bijenpopulatie neemt de laatste jaren af, terwijl de insecten van levensbelang zijn voor de mens. In Hasselt valt die afname mee, weet imker Jan Westera. Al moesten ze daar ook een tegenvaller incasseren: één volk verdween.

Vlakbij buurtschap Genne is een klein paradijsje. Een eindje van de drukke Verkavelingsweg tussen Zwolle en Hasselt af, heerst serene rust.

Op wat gezoem van bijen na dan. In bijenstal De Kooi, gelegen bij eendenkooi Haasjes, worden momenteel vier volken bijen gehouden. In de winter ging één bijenvlok dood door de verdwijningsziekte. ,,Het is een combinatie van omstandigheden waardoor bijen doodgaan: desoriëntatie door pesticiden en de varroamijt. De mijt legt eitjes op de larven en dan gaat het mis. Het is moeilijk te bestrijden”, legt de 69-jarige Zwolse imker Jan Westera uit.

Toch valt de afname van het aantal bijen in een stad als Hasselt mee zegt Westera. ,,Hier is weinig akkerbouw en worden weinig pesticiden gebruikt. Anders kunnen de bijen de kast moeilijk terugvinden. Tot op heden gaat het aardig goed. We hadden nu een tegenvaller, maar liggen over het algemeen onder het landelijke gemiddelde van tien procent.”

Eendenkooi Haasjes is in 2009 begonnen met bijen om meer bezoekers te trekken. ,,Dit is het mooiste plekje van de kooi”, glundert Westera. ,,Het is een prachtige hobby. Ik heb toen aangeboden om imker te worden. Ik had er al veel over gelezen en gehoord.”

Zaterdag en zondag hebben tientallen belangstellenden tijdens de landelijke open imkerijdagen een bezoekje gebracht. ,,Mensen vertel ik dan over het leven van de bij. Veel jeugd komt. Hopelijk worden ze dan geprikkeld om iets met de natuur te doen.”

Enthousiast vertelt Westera over het leven van de bijen. Als hij met zijn imkerpak aan bij de kasten van de bijen komt, doet hij geen handschoenen aan. Hierdoor wordt hij wel regelmatig gestoken. ,,Met handschoenen kan je minder nauwkeurig werken en plet je de bijen.” Imker Westera denk niet dat de bijen gaan uitsterven. Ook ziet hij dat het aantal imkers sinds alle media-aandacht flink is toegenomen. ,,Bij onze groep in Zwolle zijn op dit moment 13 imkers in opleiding.” Westera is van april tot september minstens één keer in de negen dagen aanwezig. ,,Bijen moeten niet in zwermen de kast uitgaan. In het voorjaar kan ik hierdoor nooit op vakantie. Mijn vrouw vindt dat erger dan ik. Het hele proces vind ik fantastisch om van dichtbij te zien. Ik wil nog tien jaar doorgaan.”

Bron: De Stentor, door Jasper van Loo, maandag 10 juli 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *