Ringvangsten 13 oktober 2017

Foto: Koperwiek

In de ochtendschemer de 270 meter netten opengezet. Er was heel weinig wind en het was licht bewolkt. Om 8.00 uur was alles klaar en konden we wachten totdat de vogels in actie kwamen om in onze netten te vliegen.

Er was volop vogelgeluid in het bos en de verwachtingen waren hoog gespannen. Dat bleek juist te zijn want de eerste ronde bracht ons 21 vogels. Waaronder, voor de eerste keer deze herfst, een prachtige Koperwiek. Deze Koperwiek had een aantal teken rondom de ogen, deze hebben we verwijderd. Later vingen we nog 2 Koperwieken.

2 rondes later zwierf er een groepje Staartmezen door het Kooibos en daarvan vingen we er ook een aantal.

Regelmatig hing er een groepje mezen bij elkaar in het net, we dachten aan de veroorzaker, een roofvogel. Dat bleek ook zo te zijn, want Henk zag later een roofvogel weg vliegen bij 9a, het resultaat was een dode Koolmees onder in het net met een hoop rotzooi erbij.

Kort na de middag kwam Jan met o.a. een eerste kalenderjaar IJsvogel vrouw terug van de ronde, een leuke verrassing.

In de middag trok de wind aan naar kracht 4 en hebben we besloten om 15.00 uur te sluiten, we vingen toen alleen nog maar blad.

 

De resultaten:

 

Vogelsoort Nieuw Terug
Boomklever 2
Grote Bonte Specht 1
IJsvogel
Koolmees 12 12
Koperwiek 3
Merel 1 2
Pimpelmees 12 7
Roodborst 5
Staartmees 10
Tjiftjaf 2
Winterkoning 2 2
Zanglijster 2
Totaal 51 25

 

Totaal 12 soorten en 76 exemplaren.

 

Aanwezig: Jan, Henk en Judith

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *