maart 28, 2016

BIJENSTAL

De bij

Honingbijen behoren tot de sociale insecten. Dat betekent dat ze in een grote groep bij elkaar leven en samenwerken. We noemen dit een bijenvolk. Bijen bouwen hun nesten in holle bomen, in kasten of zoals hier in de bijenstal “de Kooi”. Hier bouwen de werksters van bijenwas de raten.
Aan het hoofd van het volk staat de koningin. De koningin is groter en slanker dan de werkbijen en ze kan wel 4 of 5 jaar oud worden. De koningin legt alleen maar eitjes wel 1600 op een dag. Ze is dus eigenlijk de moeder van alle bijen en wordt ook wel “moer” genoemd.

Hieruit wordt en werkster geboren. De eerste taken zijn het poetsen van de cellen,…. het verzorgen van de koningin en de larven …… en het bouwen van de raten. Na 21 dagen wordt ze “haalbij”. Ze gaat dan op zoek naar voedsel. Het hoofdvoedsel van honingbijen is nectar en stuifmeel, deze halen ze uit de bloemen van planten.
In het nest wordt het stuifmeel en nectar aan andere werksters overgegeven. Deze geven het aan de jongen of bewaren het in speciale cellen. Een imker haalt de raten met daarin de honing uit de bijenkasten en stop deze in een speciale slinger. De honingslinger. Door het snelle ronddraaien wordt de honing uit de raten geslingerd en opgevangen. Zo hebben wij heerlijke honing.

Dit alles en nog veel meer is te zien in de bijenstal in de eendenkooi. Ook proberen we elk voorjaar weer een bijenvolk in een glazen observatiekast te krijgen waarin we een kijkje in een bijenvolk kunnen nemen.