Bloemen en bijen in de schijnwerpers

Lichtmis – Imker Jan Westera (71) ontving zaterdag en zondag tientallen bezoekers bij Bijenstal De Kooi, gelegen in eendenkooi van Haasjes bij de Lichtmis. Het waren de Open Imkerijdagen.

Bezoekers kwamen kijken hoe Westera zijn vijf bijenvolken van elk 50.000 dieren beheert. En dus ging het over tuters en kwakers, de ongelukkige mannetjes, de robuuste koningin, de verbluffende communicatie tussen de gestreepte dieren, het honingslingeren en nog veel meer.

‘Tot een jaar of vijf geleden was het vak van imker tanende, maar door de media-aandacht over de verslechterde biodiversiteit en de belangrijkheid van de bijen is er meer belangstelling’, zegt de imker, lid van de Imkervereniging Zwolle. ‘We leiden jaarlijks veertien imkers op bij onze vereniging. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar.’

Veel mensen denken dat appels, peren en aardbeien vanaf de boom in de supermarkt belanden. ‘Niets van dat alles. Tachtig procent van ons fruit heeft bestuiving nodig’, zegt Westera. Dan kom er ook meteen een probleem om de hoek kijken: met de honingbij gaat het matig, maar de wilde bij heeft het zwaar. De reden: geen biodiversiteit. Alle bermen, weilanden en tuinen lijken op elkaar. ‘Bloemenzaad planten’, zegt Westera. De aanwezigen beloven het te doen.

Foto en tekst copyright Streekredactie uit Meppeler Courant van 15 juli 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.